Auteur

Wido Smeets, de schrijver van Goed Gerei.Wido Smeets was stratenmaker en — drie weken — leraar geschiedenis eer hij zich bekeerde tot de journalistiek. Hij werkte in diverse functies bij dagbladen en richtte in 2007 cultureel maandblad Zuiderlucht op, waarvan hij nog steeds hoofdredacteur is. Eerdere boeken van zijn hand waren Van Sint Pieter naar Sint Pieter, Enkeltje Utopia en Ze droeg geen navelpiercing.

Recente boeken

In het aan de Belgische grens gelegen Maasdorp Wessem begint Leio Smeets tussen de twee wereldoorlogen een houtbedrijf dat hij uitbouwt tot een bloeiende fabriek waar moderne, fraai vormgegeven meubels worden gemaakt. In 1946 maakt hij zijn zonen mede-eigenaar. Aanvankelijk laat hij dochter Thérèsa met lege handen – ‘een fabriek is niet voor vrouwen’ – maar de broers springen voor haar in de bres. Tijdens de naoorlogse wederopbouw beleeft de NV Smeets’ Houtindustrie gouden jaren, maar ontstaan ook de eerste scheurtjes in het bastion. Na de dood van Leio en zijn rechtlijnige vrouw Lena in 1958 botsen de karakters van de broers harder dan voorheen. Meningsverschillen, economische tegenslag, verkeerde beslissingen, ziekte en dood zorgen voor een onvermijdelijke neergang.

Goed gerei is het levensverhaal van een meubelfabriek, een boek over vaders en zonen, over lotsbestemming en de onmacht eraan te ontsnappen. In een subtiel literair weefwerk van documentaire teksten, interviews, reportages, beschouwingen en herinneringen reconstrueert Wido Smeets een eeuw eigen familiegeschiedenis.


Video: Jasper Groen / www.jaspergroen.nl

Beluister hier de Goed gerei soundtrack: Who are you now van Jodymoon.